Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater?Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater? Kolhydrater är samlingsnamnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. De förekommer i livsmedel av väldigt olika karaktär – allt ifrån läsk, saft och strösocker till bröd, pasta, fullkornsflingor och grönsaker. Alla kolhydrater fungerar inte lika, utan de påverkar kroppen olika, beroende på hur de är uppbyggda och i vilka livsmedel de finns.

Kolhydrater, i form av socker, klarar vi oss rent näringsmässigt bra utan. Kolhydrater, i form av till exempel fullkornsprodukter, är däremot extra hälsosamma. Tillsammans med grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär är de exempel på nyttiga kolhydratkällor, som bidrar med fibrer, vitaminer, mineralämnen och skyddande växtämnen, till exempel antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Kolhydratrika livsmedel bidrar dessutom med energi. För hälsan tycks kolhydraternas kvalitet spela större roll än mängden. En kost rik på fibrer och fullkorn kan bidra till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt. Ett högt fiberintag verkar också kunna minska risken för vissa cancerformer.

De flesta av oss skulle må bra av att byta ut livsmedel gjorda på vitt mjöl mot produkter gjorda på fullkorn. Många av oss skulle även behöva äta mer grönsaker och frukt och se upp med sockerintaget så att det inte blir för högt. Här kan du läsa om i vilka livsmedel fibrer, fullkorn och socker finns och se exempel på hur det går att kombinera livsmedel för att skapa en hälsosam helhet. Du får också en beskrivning av den vetenskapliga grunden för Livsmedelsverkets råd om kolhydrater.

Nyttiga och onyttiga kolhydrater i praktiken Det finns många olika sätt att kombinera livsmedel för att få tillräckligt med fibrer och fullkorn – och måttligt med socker. Traditionella svenska matvanor innebär ofta att intaget av fullkorn och fiber är för lågt. Enligt Livsmedelsverkets undersökning, Riksmaten 2010–11, låg medelintaget av fullkorn långt under rekommendationerna bland både kvinnor och män. Även fiberintaget låg under rekommendationerna. Utmaningen för de flesta är därför att äta mer fullkornsprodukter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.

Vad är fibrer? Fibrer är kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Vad är skillnaden mellan fullkorn och fibrer? Fullkorn är ordet för spannmål där hela spannmålskärnan, från det yttersta skalet till den innersta grodden, används. Den kan malas, klippas, skäras, krossas eller användas som hela kärnor. Fullkornets fibrer finns främst i skalet, alltså i klidelen. Men det är inte bara sädeskorn som innehåller fibrer. Grönsaker, rotfrukter, frukt, bär och nötter är också bra källor till fibrer. Fibrer har olika hälsoeffekter, beroende på om de kommer från fullkornsprodukter eller från till exempel frukt och grönsaker. Det är därför bra att få i sig fibrer från olika sorters livsmedel.

Kolhydrater och glykemiskt index Det pratas ibland om långsamma och snabba kolhydrater. Med det menas hur blodsockret påverkas efter att man ätit ett särskilt livsmedel. Resultatet uttrycks som glykemiskt index (GI). Vid ett lågt GI stiger blodsockret långsamt, vilket är bra. Ett högt GI ger ett snabbt blodsockersvar, vilket oftast är mindre bra. Ett livsmedels GI påverkas av en rad olika faktorer, exempelvis tillagningsmetod och innehåll av fibrer, sockerarter och stärkelse. Läsk, saft, godis, vitt bröd och kakor är exempel på livsmedel med högt GI. Pasta, flingor, gryn och bröd med stor andel hela korn är exempel på livsmedel med lågt GI. Livsmedel med liten mängd socker och mycket fibrer och fullkorn, till exempel grönsaker, baljväxter, frukt och fullkornsprodukter, har lågt GI.

Man bör inte stirra sig blind på GI i enskilda livsmedel, eftersom det sällan är så man äter. Hela måltidens innehåll av energi, fett och protein påverkar GI. Tabeller över GI-innehåll i olika livsmedel är därför inte så användbara i praktiken. De värden som anges där är dessutom högst ungefärliga. Ett annat problem med tabeller är om livsmedel med lågt kolhydratinnehåll ingår. Eftersom det är just kolhydrater som påverkar blodsockret, är det bara intressant att jämföra GI hos olika kolhydratrika livsmedel, som bröd, potatis, pasta, ris och andra gryn. Förutom kolhydrater består maten vi äter av fett och protein.

Det finns inte bara ett facit på vad bra mat är, utan man kan kombinera livsmedel på många olika sätt och få lagom mycket kolhydrater av bra kvalitet. För att visa hur detta kan se ut i praktiken, följer på sidan 19 ett antal exempel på personer som gör olika livsmedelsval, men med samma resultat – ett balanserat kolhydratintag, där mängden fibrer och fullkorn motsvarar de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012). I cirkeldiagrammen kan man se från vilka livsmedel personerna får i sig fibrer och fullkorn. På sidan 24 visas var sockret de äter kommer från.

Olika sorters fibrer Olika livsmedel innehåller olika typer av fibrer, som i sin tur har olika effekter på kroppen. Därför är det bra att få i sig fibrer från såväl fullkornsprodukter som från grönsaker, baljväxter, frukt och bär

I fullkornsprodukter av vete och råg finns mycket av de fibersorter som hjälper till att hålla magen igång. I kombination med tillräckligt mängd vätska bidrar de till att motverka förstoppning. Denna typ av fibrer finns även i skalet på frukt och grönsaker. Därför är det bra att inte skala i onödan. I havre och korn samt i grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär finns andra sorters fibrer, som till exempel kan bidra till ett jämnare blodsocker och till sänkt kolesterolhalt i blodet. En del av dessa fungerar även som mat till de goda bakterierna i magen. De kan också omvandlas till korta fettsyror, som ger näring till tarmslemhinnan. Kan det bli för mycket fibrer? Äter man väldigt mycket fibrer kan man få magont och lös mage. Dricker man för lite finns det risk för att bli hård i magen. Stora mängder fibrer gör att maten får stor volym, vilket innebär att det blir färre kalorier på tallriken. För de flesta är det en fördel, men för den som inte vill förlora i vikt kan det bli ett problem. De allra flesta vuxna får snarare i sig för lite än för mycket fibrer.

Fler fördelar med fullkorn Fullkorn innehåller växtsteroler, som minskar upptaget av kolesterol i tarmen. Det i sin tur sänker halten av det onda kolesterolet i blodet. Vita fibrer – vad är det? På senare tid har en ny fibertyp, så kallade vita fibrer, blivit vanligare i livsmedel som pasta och bröd. De framställs av till exempel majsstärkelse, som förändrats så att den inte kan brytas ned i tunntarmen. Vita fibrer kan ha samma effekt på magen som andra fibrer, men har inte alla fullkornets positiva hälsoeffekter. Det är alltså viktigt att även ha naturliga källor till fibrer.

Bröd Bröd är en av våra viktigaste källor till kolhydrater. Vilken typ av bröd vi äter spelar stor roll för hur mycket fibrer och fullkorn vi får i oss. Knäckebröd är den allra bästa källan till fullkorn. Det innehåller oftast 100 procent fullkorn och massor av nyttiga fibrer. För att välja rätt bland de mjuka brödsorterna är Nyckelhålet en bra hjälp.

Fibrer eller sirap? Det är lätt att ta för givet att allt mörkt bröd innehåller mycket fibrer, men ibland är det mörk sirap som ger brödet färg. Titta efter Nyckelhålet, så hittar du ett bröd som innehåller bra med fibrer och fullkorn och sparsamt med socker och salt.

För att mjukt bröd ska få nyckelhålsmärkas måste det innehålla minst 5 gram kostfibrer per 100 gram och minst en fjärdedel av mjölet måste vara fullkorn. För knäckebröd gäller att minst 50 procent av produkten ska innehålla fullkorn. Socker får inte överstiga 5 gram per 100 gram i varken mjukt bröd eller knäckebröd. Salthalten regleras också.

BRÖD – Näringsvärden per 100 gram livsmedel Fibrer (g) Fullkorn (g) Jättefranska 5 0 Lingongrova, Skördeglädje, Gott gräddat 6 17 Kornelle, Fullkorn plus 7 31 Rallarhalvor 9 51 Knäckebröd Wasa husman 16 100 Knäckebröd Ryvita mörkt 18 100 Pågenlimpa, Skogaholmslimpa 6 0 Grov baguette fullkorn surdeg 4 5 Hönökaka 3 0 Pitabröd 3 0

Frukostflingor och müsli Valet av frukostflingor och müsli, spelar stor roll för hur mycket fibrer och fullkorn man får i sig. Müsli som baseras på havre- eller rågflingor får ett högt innehåll av fullkorn och fibrer. När det gäller frukostflingor är variationen större. Sockerinnehållet kan vara högt i flingor och müsli. Nyckelhålet är till god hjälp för att hitta en sort som innehåller måttligt med socker och salt, men mycket fullkorn och fibrer.

FRUKOSTFLINGOR OCH MÜSLI – Näringsvärden per 100 gram livsmedel Fibrer (g) Fullkorn (g) Tillsatt socker (g) Energi (kcal) All Bran Regular 15 64 15 364 Basmüsli 10 85 0 367 Cornflakes 3 0 5 380 Coco Pops 2 0 35 393 Frosties 2 0 25 388 Havrefras 8 70 10 394 Müsli typ Tropical 9 67 10 370 Müsli typ Start 8 57 15 455 Special K 3 15 12 386

Gröt Gröt är ett perfekt sätt att få i sig fibrer och fullkorn på. Vanliga havregryn och rågflingor innehåller 100 procent fullkorn.

En portion havregrynsgröt ger 3,5 gram fibrer och 35 gram fullkorn. Det motsvarar cirka 15 procent av rekommenderat dagligt intag av fiber för en kvinna – och halva rekommenderade intaget av fullkorn. God variation Med hackade valnötter eller hasselnötter, bär och fruktbitar är det lätt att få variation på gröten. Dessutom blir den ännu mer näringsrik.

GRÖT – Näringsvärden per 100 gram livsmedel, färdigkokt gröt Fibrer (g) Fullkorn (g) Tillsatt socker (g) Energi (kcal) Fiberhavregrynsgröt 3 15 0 62 Grahamsgröt 2 19 0 63 Havregrynsgröt 2 18 0 67 Kornmjölsgröt 1 19 0 65 Mannagrynsgröt <0,5 0 0 89 Risgrynsgröt <0,5 0 0 90 Rågmjölsgröt 3 18 0 62

Pasta, ris, bulgur och gryn Vilken sorts pasta och ris vi äter har stor betydelse Det finns också många bra alternativ till pasta och ris. Fullkornsbulgur, fullkornscouscous, matvete, mathavre, korngryn, kornris och kvarngryn är några exempel. De är inte bara nyttiga alternativ utan även bra ur miljösynpunkt. PASTA, RIS, BULGUR OCH GRYN – Näringsvärden per 100 gram livsmedel (kokt) Fibrer (g) Fullkorn (g) Energi (kcal) Bulgur 2 0 86 Fullkornsbulgur 4 33 113 Couscous 1 0 108 Fullkornscouscos 4 40 144 Hirs, fullkorn 1 33 117 Korngryn 4 39 138 Kvarngryn 5 40 150 Mathavre 5 40 150 Matvete 5 43 150 Pasta 2 0 139 Fullkornspasta 4 35 161 Ris <0,5 0 112 Råris 2 38 138

Vardagsvalen gör skillnad! En portion fullkornspasta ger en intag av fullkorn. Motsvarande mängd vanlig, vit pasta ger knappt 15 procent inget fullkorn alls.

Potatis Potatis bidrar visserligen inte med fullkorn, men med fibrer. Dessutom är potatis en källa till energi och till näringsämnen som kalium och C-vitamin. Innehållet är inte så högt, men eftersom potatis är något vi äter ganska mycket av, blir det ändå något att räkna med.

Potatis och GI Många känner till att potatis har ett högt glykemiskt index jämfört med till exempel pasta. Eftersom potatis per portion innehåller mindre mängd kolhydrater än en normalportion pasta, blir den verkliga påverkan på blodsockret mindre, vilket är bra. Dessutom mättar potatis bra.

POTATIS – Näringsvärden per 100 gram livsmedel Fibrer (g) Energi (kcal) Potatis, kokt 2 83 Potatis, stekt 2 115 Potatismos 1 87 Pommes frites 3 307

Grönsaker och rotfrukter Grönsaker och rotfrukter är viktiga fiberkällor. Alla grönsaker är bra, men grova grönsaker, som broccoli, vitkål, rotfrukter, ärtor och bönor ger betydligt mer fiber än till exempel gurka, isbergssallat och tomat. Grova grönsaker innehåller dessutom oftast mer näring och är ett bättre val för miljön. GRÖNSAKER OCH ROTFRUKTER – Näringsvärden per 100 gram livsmedel Fibrer (g) Energi (kcal) Avokado 5 197 Blomkål 2 24 Broccoli 3 35 Gröna ärter 6 72 Grönkål 4 40 Gurka 0 13 Majs, konserverad 3 80 Morot 2 36 Palsternacka 4 71 Paprika 1 22 Purjolök 3 30 Rödbeta 3 51 Tomat 1 18

Frysta lika bra som färska Frysta grönsaker är lika nyttiga som färska. Fiberinnehållet påverkas inte av infrysningen och om man tillagar grönsakerna varsamt, till exempel i mikrovågsugn eller ångkokning, behålls det mesta av näringen. Grönt på olika vis Grönsaker och rotfrukter i maten är lika bra som grönsaker i en sallad bredvid. Rivna rotfrukter i pannkakssmeten, finstrimlad vitkål i köttfärssåsen, kokt broccoli i en matig, mixad pesto eller färgglada grönsaker i en wok – låt grönsakerna spela huvudrollen i måltiden ibland! Två nävar om dagen Livsmedelsverket rekommenderar minst 500 gram grönsaker och frukt om dagen – varav hälften grönsaker. Det motsvarar två rejäla nävar om dagen. Till grönsaker räknas även rotfrukter och baljväxter. Visste du att… … grönsaker i olika färger bidrar med olika typer av skyddande ämnen. Det är inte bara finare på tallriken, utan även nyttigare att äta färgglatt.

gsvärden per 100 gram livsmedel (kokt) Fibrer (g) Energi (kcal) Bruna bönor, kokta 6 137 Kidneybönor, på burk eller tetra 7 110 Kikärter, på burk eller tetra 6 128 Linser (röda), kokta 9 125 Sojabönor, kokta 5 128 Stora vita bönor, på burk eller tetra 7 107 B

Frukt och bär I frukt och bär finns mycket fibrer. Den rekommenderade mängden 2–3 frukter per dag ger ungefär en fjärdedel av det rekommenderade dagliga intaget av fibrer och mycket annat nyttigt på köpet. FRUKT OCH BÄR – Näringsvärden per 100 gram livsmedel Fibrer (g) Energi (kcal) Apelsin 2 49 Banan 2 101 Blåbär 3 53 Hallon 4 34 Jordgubbar 2 41 Kiwi 4 56 Nektarin <0,5 56 Passionsfrukt 16 76 Päron 4 54 Vinbär, svarta 7 77 Vindruvor 2 75 Äpple med skal 2 48

Gärna oskalat En hel del fibrer och andra nyttiga ämnen återfinns i fruktens skal och hinnor. Därför är det bra att låta ätbart skal vara kvar – och hellre äta frukt hel än pressad till juice. Tjock av frukt? Då och då dyker det upp påståenden i media om att frukt gör oss feta. Det stämmer inte. Ett vanligt misstag som görs i rapporteringen är att frukt jämställs med raffinerad fruktos, som precis som vanligt socker kan vara ohälsosamt i för stora mängder. Men frukt innehåller inte ens – namnet till trots – några stora mängder fruktos. Vanligt socker är däremot en stor källa till fruktos.

Drycker Vad vi väljer att dricka har stor betydelse för sockerintaget. Vatten är den bästa måltidsdrycken – och en oslagbar törstsläckare. Kalorier är inte allt När man jämför energiinnehåll i olika drycker är det lätt att slås av att till exempel läsk och mjölk innehåller lika många kalorier. Det innebär inte att de är likvärdiga på något sätt – läskens kalorier kommer till hundra procent från socker – medan mjölkens kalorier kommer från både kolhydrater, fett och protein. Dessutom ger mjölken många andra näringsämnen. Mycket näring per kalori med andra ord. Hur kan lättdrycken innehålla så mycket socker – och ändå kallas lätt? Lättdryck får en dryck kallas om den har 30 procent lägre sockerinnehåll jämfört med en liknande produkt.

Det innebär att drycken är ”lätt” i förhållande till andra, ännu sötare drycker. Innehållet av socker kan alltså fortfarande vara högt. DRYCKER – Näringsvärden per 100 gram livsmedel Tillsatt socker (g) Energi (kcal) Vatten 0 0 Mjölk, (0,5 % fett) 0 39 Te 0 0 Te med socker (2 bitar**) 7 30 Kaffe* 0 2 Kaffe med socker (2 bitar**) 7 32 Juice 0 43 Nektar 6 60 Saft 8 49 Läsk, typ Cola 11 43 Lightläsk 0 1 Lättdryck 6 25 Energidryck 11 45 Cider, 1 % 10 47 Vin, rött, 14 % alkohol 1 101 Vin, vitt (torrt), 12 % alkohol 1 87 Öl, lättöl 0,5 29 Öl, starköl 0 47 Lägg märke till att även om inte alla alkoholhaltiga drycker innehåller socker, så innehåller de en hel del kalorier. Alkoholen i sig är nämligen kaloririk. *Det kan se märkligt ut att rent kaffe innehåller kalorier. Det kommer sannolikt från små mängder fett i kaffebönan. **Sockerbit á 3,6 gram

Glass, godis och bakverk Glass, godis och bakverk är de stora källorna till tillsatt socker. Ofta är även innehållet av fett högt. Det gör att den här typen av livsmedel mest bidrar med tomma kalorier, alltså mycket energi men lite näring. Därför gäller det att se till att det inte blir för mycket av det goda. Skilj på socker och kalorier! När man jämför sockerinnehåll i olika livsmedel är det bra att komma ihåg att ett livsmedel kan innehålla många kalorier, även om sockerinnehållet inte är så högt.

Ett wienerbröd kan tyckas ”nyttigare” än en påse geléhallon, eftersom sockerinnehållet är lägre. Men wienerbrödet innehåller mycket fett och därmed också många kalorier. GLASS, GODIS OCH BAKVERK – Näringsvärden per 100 gram livsmedel Fibrer (g) Tillsatt socker (g) Energi (kcal) Glass (10 % fett) 0 7 193 Mjukglass 0 11 154 Sorbet 0 21 132 Choklad <0,5 43 547 Kexchoklad <0,5 30 513 Gelégodis 0 52 352 Vetebröd, fyllt 3 8 350 Princesstårta 2 20 295 Wienerbröd 2 7 456 Semla 3 11 333

Mjölkprodukter Mjölkprodukter bidrar med mycket näring, men om de har tillsatt smak kan de även innehålla en hel del socker. Smaksatt fil och yoghurt innehåller mer socker än man kan tro. Om man dessutom väljer sötade flingor, kan motsvarande 2–3 sockerbitar tillkomma. Laktosfritt Numera finns det ett stort utbud av laktosfria produkter på marknaden. Det är bra för den som har laktosintolerans.

Men de flesta laktosintoleranta tål små mängder vanliga mjölkprodukter, särskilt i form av yoghurt och fil, där laktoshalten är lägre. Vanlig hårdost och matfett innehåller så små mängder laktos att de sällan utgör något problem. MJÖLKPRODUKTER – Näringsvärden per 100 gram livsmedel Tillsatt socker (g) Energi (kcal) Naturell yoghurt (0,5 %) 0 43 Vaniljyoghurt (2 %) 5 70 Fruktyoghurt (2 %) 8 80 Drickyoghurt 7 70 Mjölk (0,5 %) 0 39 O’boy, på lättmjölk 6 68

Mat med bra kolhydrater Man kan få tillräckligt mycket fibrer och fullkorn genom en rad olika livsmedel. Maten vi äter bör innehålla ungefär 3 gram fibrer per megajoule, MJ. För kvinnor innebär det ungefär 25 gram fibrer per dag och för män 35 gram fibrer. En lagom mängd fullkorn är 70, respektive 90 gram om dagen. När det gäller tillsatt socker bör intaget inte vara högre än 10 energiprocent (E%). Energiprocent anger hur stor procent av den totala energin som kommer från de energigivande näringsämnena. I detta fall innebär det för en medelaktiv kvinna ett tak på 50 gram socker per dag och för en medelaktiv man 70 gram socker per dag. På sidorna som följer finns exempel på personer som kombinerar mat på olika sätt för att få ett bra intag av fibrer och fullkorn – och ett intag av socker som inte överskrider maxgränsen.

Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater?

Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater? Vad är ansök lån lån utan säkerhet 20000 kr, låna till kontantinsats låna till renovering 25000 kr 30000 kr. jämför lån ansök lån ansök lån sms lån direkt utbetalning samla lån, låna pengar direkt ansök lån. sms lån utan kreditprövning sms lån låna pengar utan ränta privat lån låna pengar direkt på kontot, snabblån utan uc 50000 kr låna pengar med betalningsanmärkning ansök lån ansök lån. lånekalkyl låna utan uc lån till bil billiga lån, låna utan säkerhet 5000 kr billigaste lån samla lån och krediter. låna pengar sms-lån lån utan uc med många förfrågningar lån med betalningsanmärkningar och skulder, låna pengar med betalningsanmärkningar blancolån. 15000 kr 10000 kr lån med låg ränta. lån med betalningsanmärkning 100000 kr snabblån låna pengar låg ränta, låna pengar snabbt 150000 kr. privatlån 200000 kr låna med anmärkning


Andra söker även efter

Vanliga frågor och svar om snabblån

Kan vem som helst ta snabblån?

Du måste vara minst 18 år gammal för att kunna låna. Många långivare har dock en högre åldersgräns, det är relativt vanligt med en åldersgräns på 20 år.

Hur fungerar det med snabblån?

Så fungerar ett SMS-lån . låna pengar direkt snabblån är egentligen samma sak som ett minilån eller ett snabblån. Det är bara olika namn på samma typ av lån.

Vad är det för ränta på snabblån?

Effektiv ränta - För snabblån, mobillån och lån lika. Vid lån av pengar är det normala att det tillkommer en ränta.

Vad är snabblån?

Att ta ett snabblån är en kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr. Typiskt för snabblån är att det handlar om ganska små belopp, mellan cirka 500 kronor och 25000 kronor, som ofta ska betalas tillbaka redan efter 30 dagar.

Kan man ta snabblån utan inkomst?

Det finns långivare som erbjuder snabblån utan inkomst. Det betyder däremot inte att man kan ta lån utan inkomst överhuvudtaget.

Vilka långivare lånar pengar utan UC?

Att låna pengar utan UC betyder att långivaren gör sin kreditupplysning via Creditsafe och Bisnode, flesta långivare som beviljar snabblån utan UC, med betalningsanmärkning och dessutom få pengarna utbetalda direkt.


lån 50000 utan uc
sms lån
låna utan uc
snabb lån
hur mycket får jag låna
bästa kreditkort
jämför lån
lånforum
låna pengar snabbt
låna 10000
sms lån direkt utbetalning
låna 15000
låna 5000
billiga lån
låna pengar med betalningsanmärkningar
lån låg ränta
mobil lån
billigaste lån
kredit lån
låna till renovering
låna 1000
låna 20000
låna 10000
lån trots betalningsanmärkning
smålån
extrakredit
almi lån
refinansiering
spara pengar snabbt
svea ekonomi lån
smslån utan uc direkt utbetalning
låna 3000
studentlån
sms-lån
lån utan fast anställning
snabba sms lån
låna 300000
Lån utan uc med många förfrågningar
lån 50000
lån utan uc 10000
lån utan uc 20000
lån utan uc 25000
lån utan uc 30000
lån utan uc 5000
lån utan uc 50000
låna pengar snabbt lån med betalningsanmärkning credigo låna pengar direkt låna pengar utan inkomst lån med betalningsanmärkningar låna med betalningsanmärkning lån trots betalningsanmärkning microlån låna pengar utan säkerhet pengar snabbt lån betalningsanmärkning låna 5000 båtlån lån utan ränta räkna på lån ta lån lån med låg ränta små lån jämför lån låna till bil lo lån räntefritt lån lösa lån blankolån blancolån ränta bolån ränta låna pengar till bil låna pengar med skulder låna utan säkerhet låna till hus sms lån ränta låna med betalningsanmärkningar lån trots betalningsanmärkningar lån med betalningsanmärkningar och skulder lån med betalningsanmärkning och skulder hos kronofogden låna snabbt spara pengar snabbt räntefria lån snabbt lån ränta på lån sms pengar lån trots skulder räkna ut lån låna med anmärkning beräkna lån behöver pengar bästa bolån snabblån online mitt lån lån till företag bank lån bra ränta låna ljudböcker låna trots betalningsanmärkning låna bil hur mycket får man låna jämföra bolån hur mycket får jag låna till bostad låna direkt lån med betalningsanmärkning utan säkerhet lån pengar låna pengar till hus lån sms jämföra lån time finans lån låg ränta bra lån låna på huset privatlån ränta få pengar snabbt billån med betalningsanmärkning bästa lånet samla lån och krediter låna till handpenning lån med säkerhet billigt lån ansök om lån låna utan ränta låna pengar online banklån ränta lån företag hus lån samla dina lån låna kontantinsats ta lån utan inkomst bolån med betalningsanmärkning månadskostnad lån jämför billån företagslån ränta ränta på bolån lån trots skulder hos kronofogden låna pengar med låg ränta låna pengar trots anmärkning lån snabbt bästa lån lösa dyra lån ta ett lån jämför privatlån smslån snabbt lån med anmärkningar lägga om lån lån till hus bästa bolånet låna till kontantinsatsen kontokredit billigaste bolån låna räntefritt volvo billån snabblån betalningsanmärkning låna ut pengar bank of norwegian lån med anmärkning seb lån lån direkt lån utan inkomst bästa räntan bolån cashbuddy låna pengar till företag sms lån låna pengar smslån bank norwegian norwegian bank lån kreditupplysning pengar bolån billån ferratum advisa blancolån privatlån låna banknorwegian ränta bolån mikrolån företagslån lån utan säkerhet räntor bolån låna pengar låg ränta samla lån forbrukslån lån för alla bil lån privat lån svea bank lån till bil lån till kontantinsats låne penger gratis pengar lån ränta låna till bostad bo lån jämför smslån låna till bostadsrätt betala av lån ränta lån finans lån ränta på billån svea ekonomi sms-lån ansöka om bolån bolån utan fast anställning Skuldsanering kronofogden billigaste billån betalningsanmärkning sbab hur mycket får jag låna betalningsföreläggande kontrolluppgifter bolånekalkyl handelsbanken kreditvärdighet Vad är en skuldsanering lången lånekalkylator hur mycket får jag låna sbab bostadslån boendekalkyl beräkna bolån lånelöfte kreditkort swedbank lån räkna på bolån csn lån hur mycket kontantinsats ansök om bolån lån kredit låna pengar nu hur mycket får jag låna nordea kontantinsats bolån räkna ut ränta bolån ica lån bostadslån kalkyl förbjudet lån lånelöfte sbab vad kostar lånet privatlån lägst ränta lån trots anmärkningar bostadskalkyl bokalkyl hur mycket får jag låna handelsbanken beräkna ränta på lån lån till bostadsrätt lån för studenter lån med skulder beräkna bolån swedbank låna till kontantinsats swedbank bolånekalkylator räkna lån ansök om kreditkort räkna ut månadskostnad på lån bästa kreditkortet 2019 hur får räkna ut ränta på lån smslån kredit handelsbanken billån beräkna månadskostnad bolån amortera lån låna bra lån handelsbanken hur mycket låna lån bank bolån hur mycket bolån räkna räkna ut kontantinsats hur mycket bolån kan jag få beräkna ränta beräkna lånelöfte kontantinsats hus smslån utbetalning helg lånelöfte kalkyl halens lån räkna ut lånekostnad räkna på bolån swedbank lån bostad låna på bostad låna till fritidshus vad är sms lån räkna ut lånelöfte hur mycket lån kan jag få seb lånelöfte beräkna månadskostnad lån räkna ränta lån för pensionärer vad får jag låna hur lå ansöka lån vad är lånelöfte lån bostadsrätt handelsbanken lån swedbank hur mycket får jag låna månadskostnad bolån hur mycket får man låna till bostad billån med restvärde lana pengar beräkna lånekostnad boendekostnadskalkyl låna pengar som pensionär vad är snabblån swedbank kreditkort sas kreditkort bästa kreditkortet norwegian kreditkort kreditkort cashback coop kreditkort kreditkort med bonus okq8 kreditkort kreditkort företag seb kreditkort mastercard kreditkort ikano kreditkort ikano bank kreditkort visa kreditkort coop medmera kreditkort gratis kreditkort kreditkort bästa kreditkort med betalningsanmärkningar ansök kreditkort kreditkort utan årsavgift ica kreditkort handelsbanken kreditkort nordea kreditkort bästa kreditkortet bonus monopol kreditkort kreditkort jämförelse bästa kreditkortet förmåner kreditkort utan avgift jämför kreditkort vilket kreditkort är bäst betala räkningar med kreditkort remember kreditkort kreditkort utan valutapåslag kreditkort nordea kreditkort bonus kreditkort swedbank kreditkort student bra kreditkort preem kreditkort bästa kreditkortet på resan norwegian bank kreditkort vad är kreditkort kreditkort visa internetbanken lån jämför ica banken ikano bank bolåneräntor bluestep lendify nordax billånet nordaxbank bilån bolpn bolön compricers billån räntor billpn billåm bokån nordax bank landshypotek jämför bolån mobillån avida jämför.bolån bigbank billån ränta privatlån låg ränta bolån jämförelse investera pengar bästa ränta bluestep bolån lån bil jämför bolåneräntor snitträntan snitträntor lendo bolån bästa räntorna swedbank bolån enkla bolån bästa räntan snittränta bolån låneförmedlare ränta swedbank kontantinsats lån med lägst ränta flytta bolån bil lån ränta byt bank topplån bäst bolåneränta jämför bolåneränta listränta bästa bolåneränta nordea billån låna med låg ränta billigast lån avdrag deklaration jämför låneräntor jämnför lån jämföra bolåneräntor jämnför bolån jämföra låneräntor billig bolån jämföra bolåneränta ansök lån swedbank ränta bästa bolåneräntor ränta billån bäst ränta bolån swedbank förhandla ränta bolån bästa ränta bolån sök lån billån nordea ränta på privatlån lägst bolåneränta huslån ränta hypoteket bolån vad är blancolån låg ränta lån bostadslån ränta bästa räntan privatlån jämför räntor creditsafe lån lån till låg ränta bolån kontantinsats enkelt lån jämför bostadslån bästa privatlån nordax bank bolån bäst bolån p2p-lån byta bank bolån ränta privatlån billån med låg ränta ränteavdrag bolån jämför banker lägst ränta privatlån ansöka om lån bolån jämför jämföra billån bästa räntan på lån p2p lån låneränta billån låg ränta bäst ränta bolån bästa räntan lån låna till båt bolåneräntor jämför peer to peer lån räkna billån listränta bolån låg ränta topplån ränta kalkyl bolån bästa privatlån ränta räntor lån billigt bolån direkt lån låneinstitut nordax bolån ikano bank bolån ränta huslån bästa blancolån ränta topplån söka bolån lägsta bolåneränta lån billig ränta jämför banklån supreme card sevenday seven day moneygo hypoteket huslån bästa kreditkorten swedbank räntor ränta på ränta kalkylator handpenning sms lån snabbt supreme card gold snabblån sms företagskredit Lån utan uc 500000 billigast bolåneränta räkna ut belåningsgrad låna pengar snabbt utan uc lån 1000 kr låna pengar snabbt utan inkomst låna pengar utan kreditprövning låna pengar utan uc Lån utan uc 95000 lån pengar direkt pengar direkt snabblån med betalningsanmärkningar låna pengar med betalningsanmärkning låna pengar med betalningsanmärkningar låna pengar betalningsanmärkning låna pengar utan kreditupplysning låna pengar snabbt med betalningsanmärkning billån betalningsanmärkning billån utan kontantinsats billiga billån billigaste billånet billiga smslån bolån utan kontantinsats ferratum pluslån forex bank ränta gratis kreditupplysning gratis smslån kreditupplysning gratis kreditupplysning gratis online lån 20000 lån utan fast anställning lån utan fast jobb lån utan uc kontroll låna pengar utan uc kontroll låna 5000 utan uc låna 1000 privatlån med låg ränta låna pengar utan jobb lån utan krav snabba pengar låna snabba pengar låna till kontantinsats mc lån mikrolån betalningsanmärkning minilån norwegian lån Norwegianbank ränteavdrag lån selene finans skicka gratis sms utan medlemskap lån 5000 snabblån direkt utbetalning sms lån med anmärkning smslån utan uc med betalningsanmärkning snabblån med betalningsanmärkning utan uc sms lån utan uc snabba sms lån snabblån utan kreditupplysning kreditkort norwegian thorn lån extrakredit smspengar smslån direkt sms lån direkt snabblån med betalningsanmärkning sms-lån med betalningsanmärkning smslån betalningsanmärkning snabblån direkt snabblån snabba lån snabblån utan ränta bästa snabblån lån direkt utbetalning banklån Lån utan uc 55000 Lån utan uc 75000 låna 500000 Lån utan uc 90000 handelsbanken bokalkyl handelsbanken lånekalkyl sbab hur mycket kan jag låna länsförsäkringar bolånekalkyl nordea bolånekalkyl länsförsäkringar lån bolånekalkyl nordea seb hur mycket får jag låna seb bolån bolånekalkyl seb seb bolånekalkyl låna pengar swedbank handelsbanken bolånekalkyl swedbank bolånekalkyl bolånekalkyl swedbank bolånekalkyl gratis lån hur mycket får jag låna hur mycket kan jag låna hur mycket får man låna om man tjänar 30000 hur mycket får jag låna bolån bolån hur mycket får jag låna hur mycket får vi låna företagslån utan säkerhet bästa kreditkort låna 600000 lån med svag kreditvärdighet utan uc låna 100000 Lån utan uc 100000 låna 100000 utan uc Lån utan uc 150000 låna 150000 utan säkerhet låna 150000 företagslån utan uc låna 20000 låna 20000 utan uc Lån utan uc 20000 kreditupplysning uc låna 300000 Lån utan uc 35000 lån 4000 låna 40000 Lån utan uc 40000 låna utan uc lån utan uc låna 10000 utan kreditupplysning lån utan kreditprövning lån utan kreditupplysning Lån utan uc 400000 låna utan kreditupplysning låna 400000 lån utan kreditvärdighet lån utan uc svar direkt Lån utan uc 45000 låna 50000 lån utan uc 50000 låna 50000 utan uc låna 10000 utan uc sms lån utan inkomst låna utan inkomst låna 30000 utan uc låna pengar med betalningsanmärkning och utan säkerhet snabblån 50000 låna 50000 utan fast inkomst låna 50000 kr snabbt låna 50000 snabbt lån 50000 lån direkt utbetalning utan uc räkna ut bolån hur mycket får jag låna privatlån Lån utan uc 65000 Lån utan uc 70000 Lån utan uc 85000 Lån utan uc 30000 Lån utan uc 450000 Lån utan uc 60000 låna 25000 med betalningsanmärkning låna 20000 med betalningsanmärkning sms lån 500 låna 500 lån 500 kr låna 500 kr låna 1000 kr låna pengar utan ränta låna pengar med betalningsanmärkning utan uc låna pengar utan uc med betalningsanmärkning låna pengar snabbt trots betalningsanmärkning låna pengar med anmärkning Lån utan uc 5000 lånekalkyl mikrolån med betalningsanmärkning låna 4000 24 timmars fasta alla smslån almi lån avida finans avidafinans avida kredit bästa billån billiga bolån billiga lån billigaste lånet billigaste lån bilpant blanco lån creditum direktlån easycredit easycredit.se easycredit se everyday+ exchange finans expresskredit folkia forex bank lån forex lån human finans hur mycket får jag låna baserat på inkomst internetlån jalån jak lån jämförlån klarna lån klicklån kredit lån kreditkort trots betalningsanmärkning kreditkort utan uc snabblån forum låna pengar med betalningsanmärkning och kronofogden låna pengar trots betalningsanmärkning lån utan säkerhet trots betalningsanmärkningar lån med borgenär lån med låg inkomst låna pengar med låg inkomst lån på dagen snabblån trots kronofogden sms lån trots skuld hos kronofogden smslån med betalningsanmärkning och skulder lån trots skuld hos kronofogden låna pengar med skuld hos kronofogden sms lån låna 10000 med skuld hos kronofogden sms lån kronofogden låna pengar trots kronofogden låna pengar trots skulder hos kronofogden lån med kronofogden låna pengar med skuldsaldo hos kronofogden lån trots kronofogden låna pengar med skuld hos kronofogden låna pengar trots skulder lån med skuld hos kronofogden lån utan uc med många förfrågningar låna 1000 utan uc låna 10000 lån 10000 låna 10000 snabbt låna 15000 lån 15000 låna 15000 utan uc Lån utan uc 15000 låna 2000 lån 2000 kr låna 2000 utan uc lån 2000 låna 3000 lån 3000 låna 30000 låna 6000 låna låna lånalåna låna pengar av privatperson låna av privatpersoner låna pengar av privatpersoner låna pengar direkt på kontot låna pengar företag företag låna pengar smslån med skuldsaldo sms lån med skuldsaldo lån med skuldsaldo låna 50000 med skuldsaldo låna 50000 räntefritt låna pengar räntefritt låna pengar snabbt och enkelt låna pengar student ta lån som student lån utan fast inkomst låna pengar utan fast inkomst låna pengar utan krav låna pengar utomlands låna till renovering låna pengar privat låna ut pengar privat lånforum lån forum smslån forum lättast att få lån mobil lån nya lån nya smslån utan uc nytt smslån nya smslån nya sms lån nya snabblån sbab bolånekalkyl bolånekalkyl sbab pengar nu refinansiering samla lån trots många förfrågningar låna 50000 med många förfrågningar lån med många förfrågningar lån trots många uc låna pengar seb lån seb hur mycket får jag låna seb smålån sms lån 1000 sms lån 5000 smslån 5000 snabblån 5000 sms lån direkt på kontot sms lån direkt utbetalning sms lån utbetalning direkt smslåna sms låna bästa sms lån smsa låna sms.kredit sms kredit smskredit smslån 3000 smslån helg smslån ränta sms lån räntefritt smslån räntefritt snabblån trots betalningsanmärkning smslån trots betalningsanmärkning smslån utan ränta första gången låna pengar snabbt utan ränta smslån utan ränta sms lån utan krav sms lån utan ränta smslån med betalningsanmärkning utan uc smslån utan uc smslån utan kreditprövning sms lån utan kreditprövning sms lån utan kreditupplysning låna pengar utan inkomst och betalningsanmärkning smslån utan uc direkt utbetalning smslåneforum snabb lån snabblån 10000 snabblån utan inkomst snabblån utan uc söka lån starta eget lån studentlån svårt att få lån svea direkt svea ekonomi lån svea lån svea finans telefonlån uc kreditupplysning vivus inkasso vivus lån bank norwegian kreditkort goodcash nettofinans cash buddy cash2you compriser comprocer compricer comrpicer conpricer comprizer compiser compicer svea kredit euroloan kreditkontot meddelandelån enkla lån nanokredit vivus vivus se vivus.se kundfinans privatlån med betalningsanmärkning privatlån utan uc Lån utan uc 200000 låna 200000 Lån utan uc 10000 låna snabbt utan uc låna 25000 låna 25000 utan säkerhet Lån utan uc 25000 låna 25000 utan uc låna 25000 låg ränta låna 25000 kr med betalningsanmärkning Lån utan uc 250000 låna 250000 Lån utan uc 300000 Lån utan uc 350000 låna 350000 Lån utan uc 550000 Lån utan uc 600000 Lån utan uc 80000 billigaste privatlån räkna ut boendekostnad boendekostnad räkna på boendekostnad beräkna boendekostnad hur mycket kan jag låna bolån lånekalkyl bolån hur mycket får jag låna swedbank sms lån pengar direkt smslån med betalningsanmärkning smslån med betalningsanmärkningar sms lån med betalningsanmärkning sms lån trots betalningsanmärkning smslån utan inkomst sms lån utan inkomstkrav