Tele, tv och internet kostnad Ett sätt att spara pengar kan vara att se över dina avtal och abonnemang för telefon, tv och internet. Kostnaderna kan variera beroende på vilken tjänst eller operatör du väljer. Det finns många operatörer att välja bland och de erbjuder flera olika avtal. Ofta säljs tjänsterna i paket vilket gör dem svåra att jämföra med varandra. Det är viktigt att du förstår skillnaderna mellan olika erbjudanden för att kunna avgöra vilket alternativ som är bäst för dig.

Det finns flera saker att tänka på när du gör ditt val. Ska det vara kontantkort eller abonnemang? Finns det bra täckning? Vad ingår i abonnemanget? Tillkommer det andra kostnader? Läs mer om mobiltelefoni på Hallå konsuments webbplats under ”Tips för olika köp”. Mobil utomlands När du använder mobilen utanför Sverige, men inom EU, behöver du som regel inte betala några tilläggsavgifter.

Utanför EU kan andra regler gälla, det är därför viktigt att du kontrollerar vad det kostar att använda mobilen i det land du ska åka till. För att ha koll på kostnaderna kan du be din operatör om att bli meddelad när du har surfat för en viss summa.

När du reser utomlands tänk på att: • stänga av appar som automatiskt kopplar upp sig mot internet • stänga av dataroaming • det kan kosta både att ta emot och lyssna av meddelanden i röstbrevlådan • om du använder gratis wifi betalar du inget när du surfar.

TV-abonnemang Att välja operatör och tv-abonnemang kan vara svårt. Idag finns det flera sätt att titta på tv och det finns många kanaler. Ta reda på hur du kan ta emot tv-sändningar där du bor. Är det marksänt, kabel, satellit eller bredband? Till exempel har du inte alltid tillgång till kabel-tv när du bor i villa. Jämför inte bara totalpriset mellan operatörer. Se över vad som ingår i priset och vad det kostar om du vill säga upp avtalet under bindningstiden.

Delar som kan ingå i ett abonnemang är till exempel kostnader för start, installation, kort med mera. Ta även reda på avtalets bindningstid/ uppsägningstid och vilka villkor som gäller vid fel och avbrott. Internet Idag kan bredbandet anslutas på olika sätt, till exempel via telefonnätet, kabel-tv, optisk fiber eller elnätet.

Tänk på vad du använder din uppkoppling till. Vilka datamängder laddar du ner och vilken hastighet behöver du? Om du lyssnar på webbradio och musik, ser film och skickar bilder har du behov av mer och snabbare datatrafik än om du mest skickar e-post. När du binder dig till ett nytt abonnemang hos en operatör är det viktigt att kontrollera bindningstiden samt om det tillkommer några avgifter utöver månadskostnaden. Det pågår en kraftig utbyggnad av bredbandsinfrastrukturen och allt fler villahushåll erbjuds möjlighet att ansluta fiber till villan.

På Bredbandsforums webbplats finns ett faktablad med en checklista. Där kan du läsa om sådant som är viktigt att tänka på vid bredbandsanslutning. Ta en titt på bredbandsforum.se/bredband-till-villa