Spara, investera eller låna? Att spara eller investera är ett bra sätt att ha tillgång till pengar, antingen till något du vill köpa eller om något oförutsett händer. Du kan även låna pengar, men att låna pengar kostar.

Spara eller investera? Det är skillnad på att spara och investera. Om du sparar riskerar du inte att förlora några pengar. Så snart det finns en risk att förlora något så är det istället en investering.

Vill du spara dina pengar, kan du göra det i ett sparkonto med insättningsgaranti. Räntan är oftast inte så hög, men du riskerar inte heller att förlora dina pengar.

Vill du ha möjlighet till bättre avkastning kan du i stället investera. Tänk då på att du riskerar att förlora hela, eller delar av din investering. Istället för att låna pengar är det bra att spara eller investera till en buffert. Den gör att du lättare klarar av en månad med många räkningar eller kan köpa något som du verkligen vill ha eller behöver.

Om du har möjlighet, börja med att försöka spara en del av din inkomst varje månad under ett år. När du ska investera på lite längre sikt har du många olika alternativ, till exempel fonder och aktier, som både kan öka och minska i värde. Tänk över vilken risk du är villig att ta med din investering. Det kostar att låna pengar Om du lånar pengar så använder du pengar som du egentligen inte har.

Du måste betala ränta på de lånade pengarna vilket innebär att det du köpt blir dyrare än om du betalat kontant.

Tips! Högkostnadskredit är ett nytt begrepp som har införts i konsumentkreditlagen. Det kallades tidigare för snabblån. Från 1 september 2018 gäller nya regler för högkostnadskrediter, bland annat: • Ett räntetak har införts. Kreditgivaren får aldrig ta ut högre ränta än referensräntan plus 40 procentenheter. • Ett kostnadstak har införts. Det innebär att kostnaden för lånet inte får bli högre än själva lånet. Lånar du 10 000 kr ska du aldrig behöva återbetala mer än 20 000 kr. • Långivaren får bara förlänga krediten en gång.

Så mycket kan det kosta att låna Du lånar 20 000 kronor. Under fem år betalar du tillbaka 647 kronor per månad. Så här mycket betalar du totalt: Så mycket kan det kosta att låna 40 000 30 000 20 000 10 000 0 Total inbetalning: 38 829 kr

Du kan ansöka om lån hos olika kreditgivare. Du kan även ansöka om lån via en kreditförmedlare. En kreditförmedlare ger inga lån, de förmedlar bara kontakten mellan låntagare och kreditgivare.

Det finns många olika typer av lån. Det finns också många olika namn på lån för privat konsumtion, till exempel privatlån, blancolån, kreditkort, snabblån eller högkostnadskredit. Oavsett namn på lånet, är det viktigt att du läser villkoren så att du förstår vad lånet innebär.

Olika lån har olika hög ränta. Banken vill vara säker på att få tillbaka sina pengar ifall du inte kan betala. Många banklån kräver därför en säkerhet i form av ett hus eller en bostadsrätt som banken kan sälja om du inte kan betala. Om du inte har någon säkerhet blir räntan oftast högre. Hur hög ränta det blir kan du oftast förhandla med banken om. Har du inget som banken kan ta som säkerhet kan en person gå i borgen för dig. Det betyder att den personen, borgensmannen, får betala dina skulder om du inte kan.

Det finns även lån som du inte behöver lämna någon säkerhet för. Dessa lån har ofta högre ränta eftersom banken som lånar ut pengarna då har sämre eller ingen säkerhet alls för lånet. Kolla den effektiva räntan Om du ska låna pengar är det viktigt att du kollar den effektiva räntan, en information du alltid ska få när krediter erbjuds dig som konsument. Effektiv ränta är ett jämförelseverktyg som visar den totala kostnaden för lånet uttryckt som en årsränta. Den totala kostnaden för lånet kallas kreditkostnad. I kreditkostnaden ska aviavgifter, uppläggningskostnad och ränta ingå. Du kan se ett exempel på vad effektiv ränta kan innebära i bilden på denna sida.

Ta dig tid att undersöka de olika alternativen och villkoren. Kreditgivaren som ger dig lånet ska ge dig en SEKKI-blankett innan du bestämmer dig. Läs blanketten, den ger dig en bra sammanställning av lånets villkor. Fundera på om det är värt vad det kostar att ta ett lån. Kreditgivaren gör alltid en kreditprövning Att handla på kredit är också en form av lån. Kreditgivaren ska alltid göra en kreditprövning för att kontrollera att du har ekonomiska möjligheter att betala räntor och amorteringar på lånet du vill ha. En kreditprövning måste göras för alla typer av lån, oavsett hur stort eller litet lånet är.

För att få en helhetsbild av din ekonomiska situation gör kreditgivaren en kreditupplysning och kan ställa frågor till dig om din privatekonomiska situation. En kreditupplysning är samlade uppgifter om dig från Skatteverket, Kronofogden och andra myndigheter för att bedöma om du kan betala tillbaka ett lån.

Om du ansöker om många lån kommer flera kreditupplysningar att registreras på dig vilket kan innebära att du får en lägre så kallad kreditvärdighet. En lägre kreditvärdighet kan göra att kreditgivarna blir tveksamma till att låna dig pengar.