Matkostnader Mat är en stor kostnad, men en kostnad som du själv kan påverka beroende på vad du väljer för mat och hur du planerar dina inköp. Bra, hälsosam mat för en vuxen kostar cirka 2 400 kronor i månaden

Vad du äter och dricker har stor betydelse för din hälsa, men också för din ekonomi och vår miljö. Att veta vad som är hälsosamt och nyttigt kan kännas svårt. Ett enkelt sätt kan vara att välja nyckelhålsmärkta produkter när du handlar.

Vi slänger stora mängder mat i Sverige och mycket av den slängs i onödan. Livsmedelsverket har räknat ut att vi i Sverige slänger mat för mellan 3 000 och 6 000 kronor per hushåll om året. En tredjedel av all mat som slängs hade gått att äta.

Det är inte bara dåligt för miljön utan också för plånboken att slänga mat. Lukta och smaka på maten även om bäst före-datumet har gått ut. Maten är ofta ätbar ändå.

Små inköp kan bli stora kostnader Kostnad per vecka Kostnad på ett år (52 veckor) Fika på stan en gång per vecka 60 3 120 Lösgodis tre hg per vecka 20 1 040 Läsk en per dag 90 4 680 Chips 275 g per vecka 20 1 040 Cigaretter ett paket per dag 460 23 920 Snus tre dosor per vecka 130 6 760 En tidning per vecka 40 2 080

Minska dina matkostnader • Gör matlåda på matresterna. Om du tar med matlåda till jobbet istället för att gå ut och äta varje dag så sparar du cirka 1 900 kronor per månad. • Gör en matsedel för vad du ska äta under en vecka. • Skriv en inköpslista och handla bara det som står på inköpslistan. • Köp frukt och grönt efter säsong. • Använd frysta grönsaker – lika nyttiga som färska och lätt att tillaga. • Köp mindre kött och mer bönor och linser.