Beräkna normal Kostnader när du har bil

Det finns många sätt att transportera sig på, men ibland kanske bil är enda alternativet. Innan du skaffar bil kan det vara bra att få koll på de olika kostnaderna. Att äga bil kan bli dyrt. Förutom bränslekostnaden måste också försäkring, skatt och underhåll betalas.

Dessutom minskar bilen i värde för varje år du äger den. Begär in offerter från olika försäkringsbolag på vad en bilförsäkring kan komma att kosta. Vissa bilar har lägre bränsleförbrukning än andra, vilket påverkar din ekonomi. Fordonsskatt betalar du årsvis och kostnaden bestäms beroende på vad för slags fordon du har. Att köpa bil av privatperson Det kan vara billigare att köpa bil av en privatperson än att köpa av en bilhandlare.

Men det innebär också att du får ett sämre skydd. När du köper bil av en privatperson täcks köpet av köplagen där det finns en begränsad reklamationsrätt. När du handlar av en bilhandlare är det konsumentköplagen som gäller. Du har ett större ansvar att undersöka bilen noga när du köper bilen privat. Kolla om det finns kvar någon garanti. Skriv ett köpekontrakt för köp av bil mellan privatpersoner. Du hittar blanketten på hallakonsument.se. Det går inte att ångra köpet om ni inte skrivit in det i köpekontraktet. Undersök marknaden. På Konsumentverkets webbtjänst bilsvar.se kan du jämföra bilar avseende modell, ekonomi, miljö och teknik. • Provkör bilen innan du köper den. • Undersök bilen noga och kolla att viktiga funktioner fungerar. • Titta efter bucklor, repor och andra skador. • Lämna gärna in bilen för kontroll hos en verkstad eller bilbesiktare. • Kolla så att säljaren är den registrerade ägaren och att det inte finns skulder på bilen hos Transportstyrelsen. • Kolla att det inte finns avbetalningar kvar på bilen. • Gör en leveranskontroll (se checklista).

Det innebär att du kontrollerar funktioner och skick på bilen innan du köper den. Att köpa bil av bilhandlare Köper du av en bilhandlare gäller konsumentköplagen vilket bland annat ger dig möjlighet att reklamera eventuella fel. Det är ändå några kompletterande saker du bör tänka på: • begär att få en varudeklaration på bilen • läs serviceboken så att service har utförts enligt bilens serviceintervall • skriv köpekontrakt. Istället för att köpa bil Vill du bara betala för att ha bil när du verkligen behöver den, finns det bilpooler på många orter.

Ett annat alternativ om du inte behöver använda bil så ofta är hyrbil. Det går också att leasa en bil. Leasing är en form av långtidshyra och du blir bunden av avtalet en längre tid. Om du ska leasa en bil, läs noga igenom avtalet och tänk efter om denna lösning passar dig. Kommer kanske din livssituation att förändras under hyresperioden? Andra saker att tänka på är till exempel om bilen får användas utomlands, vem som ansvarar för service, skador och bilens skick samt om skatt, försäkring och vinterdäck ingår

Checklista Vid leveranskontroll £ Kontrollera bromsar, styrning, lampor, vindrutetorkare och övriga rörliga delar. Be säljaren att följa med på provturen. £ Kontrollera att lacken inte är skadad. Det kan vara svårt att bevisa att en skada uppkommit innan bilen levererades om du upptäcker skadan efter köp. £ Kontrollera att bilen levereras med de detaljer som står med i köpehandlingen. £ Anteckna de avvikelser du hittar på ditt exemplar av köpehandlingen och be säljaren skriva under. £ Kontrollera att alla handlingar som hör till bilen finns med: kontrakt, instruktionsbok, registreringsbevis, servicebok och eventuella garantihandlingar.