Bostadskostnad Boende är ofta den största utgiften i ett hushåll. Därför är det viktigt att välja en bostad som du har råd med. Det finns flera olika typer av boenden att välja bland. Du kan bo i hyresrätt, bostadsrätt eller eget hus.

Hyra bostad Om du bor i hyresrätt ansvarar hyresvärden för underhåll och reparationer av lägenheten samt fast utrustning som exempelvis spis eller kylskåp. Hyresvärden ska också se till att värmen fungerar och att lägenheten är i gott skick när du flyttar in. Får du problem med lägenheten ska du kontakta hyresvärden.

Du ansvarar för att betala hyran och sköta om lägenheten. Råkar du krossa ett fönster eller skada en tapet så får du stå för reparationskostnaden.

Att hyra i andra hand När du hyr en lägenhet av en annan hyresgäst hyr du i andra hand. Hyresvärden måste ge tillstånd till att lägenheten hyrs ut i andra hand. Om den som hyr i första hand säger upp lägenheten eller blir vräkt måste du flytta ut. Du är alltså beroende av den du hyr av.

Köpa bostad När du köper en bostadsrätt eller ett hus så behöver du oftast ta ett lån. Du måste betala minst 15 procent av priset kontant. Resterande 85 procent kan du ansöka om att få låna av banken.

Det kan vara smart att spara mellanskillnaden mellan vad du betalar med nuvarande ränta och en tänkt ränta på 6 procent. När räntan stiger över 6 procent kan du ta av dina sparade pengar och behöver då inte dra in på andra utgifter. Ett annat sätt att klara av högre kostnader för ett lån är att amortera mer när räntan är låg. Den 1 mars 2018 infördes krav på utökade amorteringskrav på nya bostadslån. Kontrollera amorteringskraven noga med din bank om du tar ett bostadslån. Ett bostadslån kan även kallas bostadskredit. Köpa bostadsrätt Om du köper en bostadsrätt köper du egentligen en andel i en bostadsrättsförening. Andelen ger dig rätt att bo i lägenheten.

Föreningen äger huset som lägenheten finns i, marken och gemensamma utrymmen. Du betalar en månadsavgift till föreningen och sen tillkommer dina egna kostnader för ränta och amortering. Det tillkommer också kostnader för el och ibland även vatten. Du ansvarar själv för underhållet av lägenheten. Skulle spis, kylskåp eller liknande gå sönder är det du som får köpa nytt. Köpa hus Att äga ett hus, villa eller radhus, innebär att du själv står för alla kostnader.

Det tillkommer utgifter för exempelvis sophämtning, sotning, trädgårdsutrustning, villaförsäkring och uppvärmning. Du måste även betala lagfart, pantbrev, uppläggning av nya lån samt en årlig fastighetsavgift. Att ha en buffert för oförutsedda utgifter är bra.

Tips! Hur du än bor kan du spara energi. Kolla om du kan byta värmesystem eller elbolag för att sänka dina kostnader.

Checklistor Innan du hyr bostad £ Se till att du får ett skriftligt hyreskontrakt. £ Begär att du och hyresvärden besiktar lägenheten tillsammans. Gör ett protokoll över eventuella skador som båda skriver under. £ Om du upptäcker skador efter att du har flyttat in, skriv ner dessa och begär att även dessa förs in i protokollet. Annars riskerar du att få ersätta skador som tidigare hyresgäster har orsakat. Innan du hyr i andra hand £ Be att få en kopia av tillståndet att hyra ut i andra hand från den du hyr av. £ Besikta lägenheten med den du hyr av och notera alla skador i ett protokoll som ni båda skriver under och tar var sin kopia av. £ Hyr du möblerat, skriv en lista över alla saker i lägenheten.

Notera om något är skadat. Båda skriver under och tar var sin kopia. £ Det finns många saker att tänka på innan du köper hus eller bostadsrätt. På omboende.se kan du hitta olika checklistor och bra information inför köpet. £ Där finns även information om dina rättigheter och skyldigheter när du äger ett boende eller vad du ska tänka på om du ska sälja ditt boende