Sedan 2010 finns bolånetaket som innebär att bostadsköpare själva måste spara ihop till en kontantinsats motsvarande 15 % av köpeskillingen.

I regel måste du ha kontantinsatsen klar innan du ansöker om ett bolån. Det går dock att få bolån utan kontantinsats genom att ansöka om ett kontantinsatslån.

Kontantinsatsen kan finansieras med ett lån

Kravet på kontantinsats vid bostadsköp finns för att skydda låntagare från överbelåning. Kravet har dock också inneburit att vissa grupper som har svårt att själva spara ihop till en kontantinsats har fått det svårare att komma in på bostadsmarknaden.

Detta är ett stort problem för många, framförallt unga, bostadsköpare och det är något som många långivare också sett. För att lösa detta problem erbjuder vissa långivare och banker sina kunder en möjlighet att låna till kontantinsatsen – ett så kallat kontantinsatslån.

Ett kontantinsatslån är inte ett lån med bostaden som säkerhet utan ett vanligt privatlån vilket gör att det inte omfattas av reglerna om bolånetaket.

  • Hitta bästa kontantinsatslånet
  • Få lånebesked på tre minuter
  • Ansök om privatlån upp till 500 000 kr
  • Bara en kreditupplysning hos UC görs
  • Kontantinsatslån upp till 500 000 kr
  • Hitta enkelt bästa bolåneräntan
  • Jämför räntor hos över 20 banker
  • Jämför flera olika bankers räntor
  • Ansök säkert och kostnadsfritt
  • Välj bland flera låneerbjudanden

Vad innebär det att låna till kontantinsatsen?

Att låna till kontantinsatsen innebär att långivaren istället för att ha ett bolån har två separata lån: ett bolån och ett privatlån.

Bolånet, som maximalt får utgöra 85 % av köpeskillingen, fungerar som ett vanligt bolån med bostaden som säkerhet och privatlånet, som är resterande 15 % av köpeskillingen, finansierar kontantinsatsen. Exempel: Doris har tagit studenten, skaffat fast arbete som undersköterska och vill nu flytta hemifrån.

Hon har inte hunnit spara ihop till en kontantinsats men eftersom hon har ett fast jobb har hon en stabil ekonomisk grund att stå på.

Lägenheten Doris vill köpa har ett marknadsvärde på 1 500 000 kr vilket innebär att Björn långivare erbjuder ett bolån som täcker 85 % av marknadsvärdet = 1 275 000 kr.

För att finansiera kontantinsatsen tar Doris också ett kontantinsatslån på 225 000 kr separat från bolånet. Att ha två lån istället för ett innebär att låntagaren förstås måste betala tillbaka på bägge lånen och att kostnaderna för lånet därför också blir högre än om låntagaren bara haft ett bolån.

Att tänka på innan du lånar till kontantinsats Att finansiera bostadsköpet med både ett bolån och ett kontantinsatslån kan låta som en bra och smidig idé.

Men precis som med alla långvariga ekonomiska åtaganden bör du göra en noggrann kalkyl av dina ekonomiska förutsättningar. Du ska alltid ha de ekonomiska förutsättningarna att kunna betala tillbaka på samtliga lån.

Eftersom du måste betala ränta på ett kontantinsatslån är det i princip alltid billigare att spara ihop till en kontantinsats än att låna till den.

Å andra sidan kan ett kontantinsatslån vara en utmärkt lösning som passar dig och din situation perfekt när du relativt snabbt behöver någonstans att bo. Det är bara du själv som kan göra den avvägningen

Kolla först om du har råd med bolån och kontantinsatslån En bra början är att ta fram miniräknaren och börja räkna på vilka utgifter du har och vad ett kontantinsatslån och bolån skulle innebära för din ekonomi.

Vad är din boendekostnad idag och vad skulle den bli om du istället lånar och köper en bostad?

Bor du i en väldigt dyr andrahandslägenhet kan det till och med bli billigare för dig att istället köpa en bostad.

Hur ser dina inkomster ut idag och hur kommer det att se ut i framtiden? Har du ett fast arbete med en bra lön har du förmodligen ett bättre ekonomiskt utgångsläge än om du till exempel har en tillfällig anställning.

Är noggrann i att undersöka din ekonomi innan du lånar så undviker du otrevliga överraskningar när du väl köpt en bostad.