Att gå i pension Att bli pensionär kan innebära en stor förändring för din ekonomi. Börja spara tidigt och kolla hur mycket du kommer att få i pension. Är du redan pensionär, se över dina avtal så kanske du kan minska utgifterna. Långt kvar till pension Det kan kännas långt till pension om du är ung, men ju tidigare du börjar planera för din pension desto bättre.

Du kanske kan börja med att pensionsspara eller investera en mindre summa varje månad redan nu och öka beloppet när du blir äldre. Då har du en bra grund för en bättre ekonomi som pensionär. Tänk på att: • du tjänar in till din pension även när du studerar på högskolenivå och får studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) eftersom staten då betalar in pensionsavgift. • kolla om arbetsgivaren betalar in tjänstepension eftersom du annars kan gå miste om flera tusenlappar i månaden i pension. • ta reda på vad som gäller för skatt och pension om du ska jobba utomlands. Pension om några år Börja gärna förbereda dig innan det är dags för pension.

Logga in på minpension.se och se hur din prognos ser ut. Testa att i några månader leva på den nivå som din pension kommer att ligga på. Då får du en känsla av hur din ekonomi kommer att bli. Tänk på att: • kolla hur långt i förväg du måste ansöka om pension. • försöka att betala av dina lån innan du går i pension, om det är möjligt. • skatten är högre på pension som man tar ut tidigare än 65 års ålder. • om du har sjukersättning så upphör den när du fyller 65 år. • ta beslut om du ska teckna efterlevandeskydd eller inte, det gäller både för premiepensionen och tjänstepensionen. • ta reda på hur lång utbetalningstid det är på dina respektive pensioner eftersom detta kan variera.

Redan pensionär Om du redan är pensionär så kan du inte påverka din pension så mycket, men om du har sparade pengar så kan du investera dem för att få bättre avkastning. Men var medveten om att investeringar även kan innebära att du kan förlora pengar. Tänk på att: • om du får en låg pension kan du ansöka om bostadstillägg. • om du får låg inkomstgrundad pension kan du få garantipension när du fyllt 65 år. • din skatt blir lägre från och med januari det år du fyller 66. Ett bra sätt att få koll på pengarna är att göra en budget.

Behöver du dra ner på utgifterna? Se över dina avtal: försäkringar, internet, telefon, prenumerationer med mera. Håll även utkik efter pensionärsrabatter. Det finns många erbjudanden som vänder sig till pensionärer, till exempel rabatt på mat, träningskort och resor. Så fungerar pensionen Din pension kan bestå av tre olika delar; allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande.

Den allmänna pensionen betalas ut av Pensionsmyndigheten och är fördelad på inkomstpension och premiepension. Den baseras på de beskattade inkomster du haft i livet. Dit räknas lön, men även till exempel arbetslöshetsersättning, föräldrapenning och sjukersättning. Premiepensionen kan du själv välja att placera i olika fonder.

Du som saknat eller haft en väldigt låg inkomst kan få garantipension från och med den månad du fyller 65 år. Garantipensionen är en del av den allmänna pensionen och är statligt finansierad. De flesta som arbetar i Sverige brukar även få tjänstepension av sin arbetsgivare fram till 65 års ålder. Men det är inte alla arbetsgivare som betalar till din pension, så kolla hur det är på din arbetsplats. Den tredje delen av pensionen är om du haft möjlighet till privat pensionssparande.

På minpension.se kan du logga in och se din intjänade pension. Du kan även göra prognoser och se hur din pension blir beroende på vilken ålder du väljer att gå i pension.