Att bli förälder Att få barn är en stor händelse i livet. Det innebär även en hel del förändringar i ekonomin. När du har fått barn kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan för att vara hemma och ta hand om ditt barn istället för att arbeta. Ersättningen kallas för föräldrapenning. Om du tar ut maximal föräldrapenning får du ut ungefär 80 procent av din lön. Med barnbidrag blir det lite mer än så.

På Föräldrakollen på Försäkringskassans webbplats kan du räkna på hur din inkomst förändras när du får barn. Saker till barn kostar Innan barnet kommer är det en del saker som du kan behöva skaffa, exempelvis barnvagn, barnsäng och kanske en barnstol till cykel eller bil. För att hålla kostnaderna nere kan du köpa begagnat eller kanske få låna av familj och vänner.

Du kan också vänta lite med att köpa utrustning eftersom det kan vara svårt att veta vilka saker som behövs innan barnet är fött. Konsumentverket har gjort beräkningar som visar att basutrustningen för barnets första år kostar cirka 20 000 kronor om du köper allting nytt. Till det tillkommer kostnader för exempelvis mat, kläder och blöjor som kostar cirka 22 000 kr det första året.

När barnet blir lite större kommer andra kostnader. Barnet kanske behöver en cykel och cykelhjälm för att ta sig till skolan eller vill träna en viss sport där utrustningen kostar pengar och så vidare. Barn och säkerhet Innan du köper leksaker och andra produkter till barn bör du kolla upp att produkterna är säkra, godkända och inte innehåller några farliga ämnen. Du bör också fundera på vad du och barnet behöver och vad som passar era behov bäst.

På Hallå konsuments webbplats hittar du tips om vad du kan tänka på när du ska köpa saker till ett barn, till exempel barnvagn eller bilbarnstol. Så kan du spara pengar • Laga mer egen mat. • Bjud hem andra föräldralediga vänner på fika istället för att träffas på stan. • Köp begagnat eller låna av familj och vänner.